арбалетная стрела

nazgul

Member
Дали някой от многоуважаваните от мен участници въвФорума би бил така любезен да ми отговори на следните въпроси:

1. Какво е средното тегло на металическия връх на арбалетната стрела, и каква е дължината на върха?
2. Какво е средното общо тегло на арбалетната стрела?
3. От какво дърво са правени арбалетните стрели?
4. Каква е средната дебелина на върха и на опашката на дървения ствол на арбалетната стрела?
5. Какви са ширината, дебелината и дължината на пластините от оперението на арбалетната стрела?

Изказвам предварително огромните си благодарности за вашите отговори.

Готов съм да помогна на всеки, който търси информация за средновековната археология и история на България.

nazgul

Member
Драги, Дмитрий П., аз познавам посочената от теб статия, но в нея липсват отговорите на зададените от мен въпроси :(, въпреки това ти благодаря за труда, който си си направил, за да ми отговориш.

Прочёл статью по ссылке.

Не совсем по стрелам, но возник вопрос.

Однако в средние века наиболее распространенными были арбалеты с натяжением менее 45 кг. Даже специальными облегченными стрелами они стреляли не далее 275 м.

Это цитата из статьи.

Из игрушки с натяжением 43 кг стрелять доводилось. Причём, блочной конструкции даже. Но берут большие сомнения, что им в бою реально кого-то убить можно. Нет, с 10-ти метров в голую тушу, наверное, убьёт. Но вот чтоб даже самую паршивую кольчугу пробить, тут я сильно сомневаюсь.

В чём тут секрет?